Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на svlavra.church.ua, фільм створюється на честь святкування 100-річчя Руської Православної Церкви Закордоном (РПЦЗ) з благословення Митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Знімальна група записала інтерв'ю з намісником обителі митрополитом Святогорським Арсенієм. Владика розповів про дитинство - майбутнього святого Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського - Михайла Максімóвича. «Він народився недалеко від Святогірської Лаври - в селі Адамівка в маєтку поміщиків Максимовичів. Хлопчик з дитинства був релігійний, ходив пішки на служби в монастир. Після революції сім'я змушена була назавжди втекти з рідних місць.

Революція 1917 року поклала початок безпрецедентного явища - руської еміграції. Кораблі з тисячами біженців прибували до берегів Західної Європи, Китаю, США, Австралії. Руські розселилися на різних континентах. Але скрізь вони намагалися зберегти свою культуру - будували російськомовні школи, притулки, друкарні. Переселенці проповідували Євангеліє всюди, куди закидала їх доля. Купола заблищали навіть на островах, втрачених в Тихому океані», - розповів владика.

За його словами, архієпископ Іоанн Шанхайський, виходець зі Східної України, є духовним лідером еміграції і об'єднує своїх співвітчизників в різних куточках Землі.

Герої документального фільму сьогодні розсіяні по всьому світу. Ті, хто за життя спілкувався зі святим Іоанном Шанхайським, живуть в США, Новій Зеландії, Європі, на Філіппінах. Вони погодилися розповісти свої історії в інтерв'ю для документального фільму.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Прем'єра документального проекту відбудеться в липні 2021 року - в дні святкування пам'яті святителя Іоанна Шанхайського. У селі Адамівка Донецької області буде встановлено пам'ятник святому Іоанну Шанхайському. Святитель символічно повернеться на свою батьківщину - в місце, де була фамільна садиба Максимовичів, і де зараз діє скит Святогорської Лаври, присвячений імені святого Іоанна.