Весна принесе пенсіонерам багато змін. Серед іншого і підняття пенсійного віку, і перерахунок працюючим пенсіонерам, а депутати знову спробують ввести спецпенсії. Про це розповіла журналістка Катерина Котенкова у блозі «Суть подій» на каналі «Знай.ua».

«Почну з індексації, яка вже стартувала, і більшості пенсіонерів вже виплатили доплати. Як кажуть в уряді, виплати в середньому зросли на 300 грн. Якщо вірити Пенсійному Фонду, то невеликій кількості пенсіонерів мали підвищити і на 500 грн., а декому на 700 грн. І зовсім маленькому відсотку на 1000 грн. При цьому для чоловіків зі стажем 35 років і для жінок зі стажем 30 років з 1 березня розмір пенсії не повинен бути нижче 2200 гривень», - повідомила журналістка.

Котенкова розповіла, що в цьому році планується ще три етапи підвищення пенсій. У квітні тим пенсіонерам, які ще працюють, перерахують пенсії. З урахуванням зарплати в період роботи та набутого стажу роботи з минулого перерахунку.

«Справа в тому, що стаж працюючого пенсіонера збільшується. І за нинішнім законодавством переглядати розмір пенсій можна раз на два роки. Відбувається це в автоматичному режимі. У Пенсійному Фонді пояснюють так, якщо станом на 1 березня року, в якому провадиться перерахунок, пенсіонер не придбав право на проведення автоматичного перерахунку пенсії, то якщо не пройшло два роки після призначення попереднього перерахунку пенсії, відповідний перерахунок проводиться після набуття права на підставі заяви пенсіонера», - сказала журналістка.

Котенкова пояснила, що якщо ви вийшли на пенсію влітку 2019 року, але продовжили працювати, то на 1 березня 2021 року не напрацювали два зайвих роки. Тому автоматично вам нічого не перерахують. Для того щоб пенсію підвищили, потрібно звернутися до Пенсійного фонду після того, як стаж збільшиться на два зайвих роки.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«У такому разі перерахунок проводиться з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся із заявою про перерахунок пенсії, якщо заяву подано до 15-го числа включно. І з першого числа наступного місяця, якщо заяву подано після 15-го числа. У разі якщо пенсіонер не звернеться з відповідною заявою, перерахунок пенсії буде проведено з 1 квітня наступного року в автоматичному режимі», - резюмувала Котенкова.

Нагадуємо, Знай. ua повідомляв зі слів Котенкової, що середня зарплата в 2030 році буде близько 22 тисяч.

Також раніше Котенкова розповідала про накладення санкцій на Коломойського.