В останні роки пенсійна політика держави була націлена на те, щоб прибрати будь-які спецпенсії. Це була одна з основних умов непопулярної Пенсійної реформи 2018 року. Про це розповіла журналістка Катерина Котенкова у блозі «Суть подій» на каналі «Знай.ua».

«Тоді провели приховане підвищення пенсійного віку, зробивши необхідною умовою для виходу на пенсію в 60 років наявність страхового стажу, який буде рости щорічно до 2028 року. Але щоб народ сильно не обурювався, були скасовані всі спецпенсії. Тобто всі держслужбовці повинні виходити на пенсію на загальних підставах», - розповіла журналіст.

Котенкова висловилася, що через декілька років ситуація може змінитися. Комітет з питань соцполітики і захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді розглянути законопроект №3002а про встановлення пенсій за особливі заслуги громадянам, нагороджених Почесною Грамотою ВРУ.

«Як ви розумієте, таких грамот депутати можуть роздати один одному скільки завгодно. Особливо в кінці своєї каденції. Тому нововведення може бути ними схвалено. Зараз народні депутати сперечаються лише щодо того, якою має бути грошова виплата до нагороди, довічна або одноразова», - сказала експерт.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Котенкова розповіла, що «Укрпошту» зобов'язали доставляти пенсії українцям. Поштового оператора зобов'язали укласти договори з відділеннями Пенсійного фонду, а також з органами соцзахисту з доставки пенсій та інших видів матеріальної допомоги. При цьому, як наголосила міністр соціальної політики Марина Лазебная, «Укрпошта» зобов'язана це робити за колишніми тарифами, зростання тарифів на її послуги не передбачено.

«Останнім часом почастішали перевірки Пенсійним фондом особистих справ пенсіонерів на предмет надання ними правдивої інформації. Якщо у чиновників виникають сумніви в достовірності документів, вони подають позови до суду і намагаються позбавити пенсіонерів виплат», - підвела підсумки журналіст.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Катенковой, що з 1 травня в Україні зміняться ціни на газ.

Також раніше Котенкова розповідала, що приватним клінікам невигідно укладати договір з НЗСУ.