Зима з її морозами і тоннами снігу пішла, прийшов березень і у останню неділю цього місяця українці повинні перевести свій годинник на літній час. У 2021 році дана процедура припадає на ніч з 27 на 28 число. Стрілки годинника повернуть на одну годину вперед о 3:00.

Пропонуємо нашим читачам ще раз ознайомиться з тим, що несе в собі "переведення стрілок" в законодавчому плані і дізнатися, як такі зміни впливають на здоров'я людини.

Переведення годинників, скріншот: YouTube
Переведення годинників, скріншот: YouTube

Шкода і користь для організму

Для "жайворонків" користь від переходу на літній час очевидна. Але лікарі підкреслюють, що до літнього переведення годинників пристосуватися набагато складніше. При цьому противники переведення годинників впевнені в негативному впливі зміни режиму на психоемоційний стан організму. В цілому, коли людині потрібно різко прокидатися на годину раніше - це великий стрес для організму, особливо в перші дні.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

За статистикою, в перші дні після переведення годинників збільшується кількість нещасних випадків і викликів "швидкої допомоги". Медики рекомендують починати заздалегідь змінювати режим сну. Можна почати за 2 тижні і через кожні 2 дні вставати на 10 хвилин раніше. Тоді організм м'якше адаптується до такого переходу.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Також лікарі рекомендують більше гуляти на повітрі, щоб до мозку надходило більше кисню. Це допоможе активізувати роботу мозку, навіть якщо ви заздалегідь не змінювали режим сну. Крім того, рекомендується не переїдати на ніч, приймати вітаміни, зменшити фізичні навантаження в перші два тижні після переходу на зимовий час і уникати стресів.

Юридична основа переведення часу

Традиційно в нашій країні переведення відбувається два рази на рік, починаючи з 1996 року. Тоді Кабінет Міністрів опублікував постанову "Про порядок обчислення часу на території України".

Так, 18 лютого, 2021 року прес-служба українського парламенту повідомила, що Комітет з питань економічного розвитку рекомендував депутатам прийняти за основу законопроєкт заступника спікера ВР Руслана Стефанчука "Про обчислення часу в Україні" №4201.

Якщо законопроєкт приймуть, перехід на зимовий і літній час буде скасовано, і по Києву встановлять єдиний час, який відповідає нинішньому зимовому - UTC +2. Автор документа посилається на думку більшості вчених, які говорять про шкоду переведення годинників на здоров'я. А що стосується економії, то його роль у витратах електроенергії на сьогодні не доведено.

Раніше повідомляли, чим пригощали гостинні українці на Масляну: вареники проти млинців та інші звичаї предків.

Як повідомляв Знай.uа, Масляний тиждень 2021: традиції свята, головні заборони і коли гадати на судженого.

Знай.uа писав, Масляна в 2021 році: головні заборони і прикмети свята.